Készletezés és előrejelzés


A készletezés stratégiai tervezése során meghatározzuk azon elveket, módszereket és mértékeket, amelyeket később a vállalat alapanyagai, félkész- és késztermékei logisztikájában alkalmazni fog. Ehhez a szorosan tartozik egy másik statisztikai tudományág, az előrejelzésé. Segítségével természetesen nem látunk a jövőbe, de a keresletünk, készleteink, költségeink és kapacitásunk kihasználtságát illetően lehet némi sejtésünk az elkövetkezőket illetően.

KészletmenedzsmentKészletérték kimutatás - Szubotin Péter

A készletmenedzsment kidolgozása során arra törekszünk, hogy a vállalat úgy tudjon a lehető legtöbb ügyféligényt kielégíteni, miközben a “készletekben álló pénz” minél kisebb legyen. Ehhez a kereslet, a szezonalitás, a készletezési és rendelési költségek, valamint rengeteg más információ elemzése és megismerése szüksége, hiszen csak az után tudjuk a készletekkel kapcsolatos döntéseket meghozni, miután megismertük a vállalat valamint piacának működését.

Előrejelzés - Szubotin PéterElőrejelzés

Az előrejelzések a statisztika egész résztudományát kiteszik. Segítségével nem csupán a holnapi időjárást tudjuk meg, de azt is, hogy a jövőben milyen módon változik cégünk termékei vagy szolgáltatási iránt a kereslet és ezáltal kapacitásaink kihasználtsága. Hasznos hiszen megmondhatja nekünk mikor kell a készletekbe nagyobb tőkét fektetni (csúcsidőszakok és szezonok előtti felkészülés) és mikor lehet pénzünket más tevékenységre, például fejlesztésre átcsoportosítani.

 

Vendor-managed inventory használata

vendor-managed inventory, azaz az eladó által menedzselt készletek metodikája korunk egyik legfejlettebb értékesítési rendszere. Lényege, hogy a “nagykereskedő” menedzseli a végső fogyasztóval közvetlenül kapcsolatban lévő kiszolgáló egységek készleteit. Ez azért hasznos, mert a viszonteladó, amely ezt a tevékenységet végzi általában sokkal nagyobb látótérrel rendelkezik a piacot és annak működését tekintve, másrészt jobban képes erőforrásait átcsoportosítani. Egy ilyen rendszer létrehozása és menedzselése hosszú távú döntés, amely partnerség a lánc minden tagjának előnyére válhat.

Referenciáimról itt olvashat